Кувуклия в храмі гробу господнього або як я не потрапив в головну християнську святиню

Напередодні великого православного свята Великодня я вирішив згадати про свою нещодавню поїздку на Святу Землю в листопаді 2013 року. Під час мого тижневого подорожі по Ізраїлю відвідування Єрусалиму в загальному і Храму Гробу Господнього зокрема, планувалося приділити особливу увагу. Але не всім планам судилося збутися ...

Як відомо, переважна кількість туристів приїжджають в Єрусалим заради одного - прогулянки по Старому місту, в яку обов`язково входить відвідування Стіни плачу і Храму Гробу Господнього, який, за переказами, побудований на місці, де кілька тисяч років тому був розп`ятий, похований, а потім воскрес Ісус Христос. Я в цьому плані не став винятком. До речі, тут можна прочитати відгук про хостелі, в якому я зупинявся під час перебування в Єрусалимі.

Чоловіча половина Стіни плачу

Чоловіча половина Стіни плачу

Я, як мандрівник економний, відразу ж відмовився від ідеї наймати гіда для екскурсії по Старому місту. Розцінки, про які писали в інтернеті, починалися від 200 доларів. Тому я просто скачав на Google Play додаток, присвячене Єрусалиму, в яке було включено кілька екскурсій по Старому місту. Загальна екскурсія була безкоштовною, за наступні я заплатив по 30 рублів за кожну. Серед них була окрема екскурсія по Храму Гробу Господнього.

Електронний гід і Храм Христа Господнього



Розповідь про те, чому я потрапив до головного християнського храму пізніше наміченого часу, заслуговує окремого поста, тому скажу відразу, що перед входом в Храм я опинився за годину до його закриття. Електронний гід повів мене в першу чергу до Голгофи, яка знаходиться праворуч від входу в Храм Гроба Господня. Тут спостерігалася довга черга, але я терпляче відстояв її і в підсумку доторкнувся до гори, на якій, згідно з Біблією, був розп`ятий Ісус Христос. Не скажу, що випробував якісь особливі відчуття, але особлива урочистість моменту все ж відчувалася. Зрештою, не кожен день є можливість побувати в подібному місці. Більше вразив той факт, що свічки, які можна поставити біля Голгофи, фактично безкоштовні. Тобто ти береш необхідну кількість свічок і кидаєш гроші в спеціальний ящик. Скільки саме - вирішувати тобі. Я взяв три свічки і кинув в ящик 15 шекелів (близько 150 рублів).

Я біля Стіни плачу

З мене вийде непоганий єврей =)

камінь миропомазання

Після того, як я спустився вниз, то побачив Камінь обмивання (миропомазання), який запримітив ще при вході в Храм Гроба Господня. Він розташований навпроти входу, однак мій електронний гід повів мене спочатку на Голгофу. За переказами, саме на цьому камені Йосип і Никодим омивали Христа після зняття з розп`яття спокійною і алое.

Храм Гробу Господнього

Храм Гробу Господнього

Приклавшись до каменя я попрямував в ліву частину Храму, щоб нарешті потрапити в Кувуклії - місце, де напередодні Великодня, як і сьогодні, щорічно сходить Благодатний вогонь. Яке ж було моє розчарування, коли буквально перед моїм носом з Кувуклії вийшов священнослужитель, який оголосив, що години відвідування священного місця закінчені. Сперечатися зі священиком і пояснювати, що завтра вранці я їду в Ейлат, я не став. І спочатку сильно засмутився, але потім, згадавши, що за життя я оптиміст, подумав: воно й на краще, є привід повернутися в Єрусалим ще раз))))

Храм Гробу Господнього

Храм Гробу Господнього - урочисто і прекрасно

Трохи історії

Кувуклия - це каплиця, яка побудована кам`яною плитою Гробу Господнього, вважається головною християнською святинею Єрусалиму. Щорічно напередодні православного Великодня (саме православної, а не католицькою, які, до речі, в цьому році святкуються в один день) вогонь спалахує в Кувуклії і називається Благодатним. Останні 12 років відразу після сходження Благодатного вогню лампаду з його часткою відправляють до Москви. Цього року літак з лампадою приземлиться в аеропорту Внуково-1 імовірно о 22.30 за київським часом. Відразу після цього Благодатний вогонь доставлять на патріарше великоднє богослужіння в храм Христа Спасителя, яке почнеться близько 23.00 по Москві.

Всіх ще раз з наступаючим святом. Христос Воскресе!

Завжди Ваш, Данило Привольнов.

Поділися в соц. мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!
По темі: